Interview met Rafael Leeuwis

February 21, 2020
Interviews

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Rafaël Leeuwis. Als ondernemer ben ik actief op verschillende gebieden in de muziek. Ik organiseer Fiber, schrijf eigen muziek, ben journalist en sinds kort ben ik ook artiestenmanager.

Hoe ben je als ondernemer begonnen?

Ik weet het nog goed: op 4 april 2014 was ik voor het eerst op een drum en bass feest en ik was meteen helemaal verliefd op het muziekgenre en de community. Ik vond deze muziekstroming zo gaaf dat ik dacht: Hier moet ik wat mee.

Ik heb mijn studie psychologie op een lager pitje gezet en ben gaan leren draaien en produceren. Ik kwam er al snel achter dat het heel lastig is om als DJ een gig te krijgen als je niemand kent. Ook viel het me op dat veel feestorganisatoren zelf ook DJ zijn. Ik ben toen zelf een feest organiseren en om mensen te leren kennen, inmiddels bijna 4 jaar geleden.

Na een jaar verkocht Fiber voor het eerst uit, en daarna is het serieus geworden. Ik heb een team samengesteld en we zijn gaan nadenken over een concept: wat is Fiber precies en wat willen we bereiken? 3 jaar later zijn we één van snelst groeiende Drum & Bass organisaties in Nederland. We verkopen nu 6 edities achter elkaar uit met iedere keer een groter publiek en hebben een wereldwijde viral gescoord door drum & bass met klassieke muziek te combineren. Nu zijn we ook bezig met meer dan evenementen: langzaam maar zeker zijn we een agency en een label aan het opbouwen.

Hoe deel je je tijd in?

Ik heb geen agenda. Ik heb verschillende domeinen waar ik tijd in stop.

  1. Het groeien van Fiber
  2. Muziek maken
  3. Mijn master afmaken - Inmiddels gelukt!

Overdag probeer ik zoveel als een werkdag in te plannen. Ik heb momentum waardoor er altijd wel dingen zijn die ik kan oppakken. Ik kijk per week wat ik gedaan wil krijgen en daar focus ik me dan op.

Stel je doelen? Zo ja, hoe?

Ja, dat doe ik. Met Fiber hebben ik en mijn compagnon Youri Theeuwen een vijfjarenplan gemaakt, waar we willen staan en wat we per jaar willen bereiken qua groei, inkomstenbronnen en persoonlijke ontwikkeling. Het zijn concrete doelen, maar ik neem ze wel met een korreltje zout: Je kunt niet voorspellen hoe het gaat lopen. Sommige dingen gaan veel sneller of langzamer dan je inschat. Wat een half jaar geleden mijn doel was is nu totaal anders!

Wat betekent groei voor jou?

Ik zie groei vooral als persoonlijke ontwikkeling. Beter worden in de dingen waar je minder goed in ben en kapitaliseren op de dingen waar je al goed in bent. Als je dat lang genoeg volhoudt, dan komt de materiële groei (omzet of groei van je bedrijf) komen daaruit voort.

Wat is een kwaliteit en een verbeterpunt van jou?

Kwaliteiten en verbeterpunten zijn vaak verbonden. Één van mijn kwaliteiten is dat ik recht op mijn doel af ga en niet bang ben om dingen te vragen. Daar heb ik veel aan gehad, maar de keerzijde is dat ik soms te weinig terughoudend ben en dat ik bij mensen over de grens ga. Dat schrikt soms mensen af. Ik focus me nu op beter leren aftasten of ik iets wel of niet kan maken.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met groei?

Voor mij persoonlijk is dat ik een bepaald doel heb: Ik wil de drum & bass vergroten. Dat kan ook, want de laatste jaren hebben we een ontwikkeling meegemaakt waarin de muziek veel toegankelijker is geworden. De uitdaging daarbij is dat er een imago probleem is: Mensen associëren drum & bass nog met duistere bunker muziek. Dat stereotype doorbreken is mijn doel.

De juiste mensen om je heen verzamelen is ook een uitdaging. Voor veel mensen is muziek een hobby. Dat is goed omdat het passie in je organisatie brengt, maar dat zorgt ook dat mensen minder gemotiveerd zijn om er serieus mee om te gaan.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?

  • Doe iets wat je leuk vindt. Alleen dan blijf je gemotiveerd om er voor te blijven gaan.
  • Word ergens goed in, creëer iets wat uniek is en focus je dan pas op marketing, niet andersom.
  • Luister goed naar je omgeving. Het is goed om eigenwijs te zijn en ergens achter te staan, maar je kunt foute aannames hebben. Wees kritisch en ga actief op zoek bij je omgeving om de denkbeelden die je hebt te falsificeren.
  • Vraag hulp aan mensen die je bewondert en die in de positie zijn waar jij wilt zijn. Mensen zijn van nature bereid om te helpen.

Wat zijn jouw meest gebruikte tools?

Ik zet al mijn meldingen uit. De telefoon is gemaakt om zoveel mogelijk aandacht te vragen van je. Mijn telefoon maakt geen geluid, tenzij ik gebeld word. Het helpt om gefocust te zijn.

De telefoon is er voor jou, jij bent er niet voor de telefoon!

Mijn 2e ‘tool’: Ik houd het leuk voor mezelf. Zoek de dingen die jij leuk vindt en ga dat doen. Besteed de andere dingen uit aan mensen voor wie dat meer ligt. Als je de dingen doet die je leuk vindt, dan blijf je gemotiveerd om te blijven doen wat je doet.

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Blijf bij jezelf. Staar je niet blind op wat één iemand zegt, volg je eigen pad en hou wel een kritische blik.

Ewoud Uphof

Studeerde rechten & filosofie en belandde in marketing. Sinds 2012 bezig als growth hacker - voordat het woord bestond.


Related Posts

Copyright © 2020 Ewoud Uphof. Alle rechten voorbehouden.