Blog < Ondernemen< Ondernemers interviews

Interview Wessel Berkman

Zijn boek Lef is gemaakt uit pure frustratie. Berkman spendeerde tijd in meetings met vastzittende managers. Maak het verschil door te werken met lef.

Ondernemen
4/2/2021

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Wessel Berkman en ben oprichter bij verschillende bedrijven. Ik besteed 80% van mijn tijd aan De Commerciële Revolutie en The Social Selling Company.. We doen gave projecten bij bedrijven die hun commercie significant willen verbeteren. We werken voor 1 organisatie per sector en maken die de beste in hun sector. We werken voor schitterende labels zoals Mammoet, VGZ en Karcher. Meestal werken we niet voor organisaties waar veel politiek heerst, maar gave bedrijven die willen winnen en waar we echt het verschil kunnen maken.

Er spelen twee thema’s voor onze klanten:

  1. Hoe zorg je dat je online en offline kunt combineren en daar ‘boerenslim’ kunt worden
  2. Hoe verandert je commercie van push van je producten naar pull met totaal oplossingen?

Vooral met die laatste worstelen veel organisaties. Om dat integraal binnen je gehele organisatie door te voeren heb je een andere visie en lef nodig. Lef hebben om de beste te worden in jouw markt en daar marketing op aan te laten sluiten. Het bedrijf dat haar klanten helpen om de dromen en ambities (van die klant) waar te maken, creëert de meeste meerwaarde. Daarom heb ik ook het boek Lef geschreven: ga je echt iets gaafs maken? Of blijft het bij het oude en ‘het is wat het is’. De keuze is: ben je een goede oppasser of wil je echt iets toekomstbestendigs neerzetten waar iedereen super trots is, klanten en medewerkers.

Create your own magic is mijn motto. Ik hoop dat iedereen dat doet. In plaats van hopen dat iemand anders het gaat doen. Doe het zelf!

Hoe deel je je tijd in?

Ik zorg dat ik super fit ben, dus ik sport veel. Van huis uit heb ik veel energie, dus dat helpt zeker. Mijn werk voelt niet als werk, dus is het geen issue.

Ik zoek de juiste mensen en stel goede teams samen waar ik snel mee kunt schakelen. Wat belangrijk is, dat je de mensen om je heen hebt die je energie geven. Je hebt energie-brengers en energie-trekkers. Als je mensen om je heen verzamelt die energie geven, dan kun je meer bereiken want dan ontstaat er meestal een vibe.

Ik plan mijn agenda door te kijken: gaat dit mij energie opleveren of energie kosten? Een meeting met de boekhouder moet ik natuurlijk wel doen, maar ik zorg dat ik die dan halveer: dat scheelt me tijd die energie kost.

Minimaal 80% van de meetings moeten mij energie geven in een week. Als wij meetings plannen, dan denken we altijd: Hoe ga ik de agenda van de meeting zo plannen dat dit de leukste meeting van de week wordt?’ Daar zit vaak veel ruimte in.

Je kunt je interne sales reporting meeting doen zoals de meeste mensen. Samen naar spreadsheets kijken. Maar je kunt ook bedenken: hoe kunnen we deze meeting de leukste meeting van de week maken, zodat mensen hier 10% blijer en wijzer uit de meeting lopen?

Ik geloof in de kracht van mensen. Als je mensen enabled, dan krijgen ze energie en is er veel mogelijk. Ik geloof heel erg in de hoogste persoonlijke ontwikkeling voor mensen in organisaties. Dat kun je doen door leuke en boeiende meetings te geven. Dat geeft energie.

De meeste meetings voldoen niet aan deze eisen. Dat klinkt in mijn oren als niet handig. Waarom zou je de meetings niet leuk maken voor de mensen die in de meetings zitten. Dat is raar toch?

Je hebt een boek geschreven. Waar heb je de tijd vandaan gehaald?

Mijn laatste boek Lef heb ik gemaakt uit pure frustratie. Ik zit vaak in meetings met vastzittende managers. Zij kunnen niet meer denken: Hoe gaan we hier een gaaf bedrijf van maken? Daar moet ik iets mee. Ik wilde iets in handen hebben om dat te doorbreken, iets dat ik fysiek op tafel kan leggen en wat ze continue triggert. En als deze vastzittende managers het zien, dat ze denken: Ja, daar wil ik aan werken!

Daarom heb ik Lef gemaakt. Ik ben interviews gaan doen bij een aantal verschilmakers, sommige zijn klant. Wie heeft het niet over Pieter Zwart en zijn filmpjes? Ik ga een boek maken met die ondernemers erin als schoolvoorbeeld wat je moet doen om de CoolBlue of YoungCapital in jouw sector te worden

We hebben 22 interviews van 2 uur gedaan en een paar dagen nagedacht over look & feel. Daar is een boek van gemaakt: LEF, het geheim van marktverstoorders ontrafeld. Ik heb mijn vrienden Dennis (schrijver) en fotograaf Valentijn meegenomen. Met een klein team hebben we toen dit schitterende boek gemaakt. Ik geloof in de kracht van doen.

Voor mijn 7 eerder geschreven boeken moest ik wel meer een visie ontwikkelen en dat kost veel meer tijd. Die gaan over moderne commerciële organisatie inrichting en het laten werken ervan. Daar heb ik 6 maanden iedere avond 3 uur aan geschreven. Ik heb geen kinderen, dus dat scheelt veel tijd en energie. Ik ben er continue mee bezig: ik vind het leuker om over gave ideeën te bedenken dan bijvoorbeeld elke dag NetFlix te kijken.

Ga je Netflix kijken of ga je iets gaafs maken? Guru Tony Robbins zegt dan: “Radio of TV aan, persoonlijke ontwikkeling uit.” Dan kies ik vaak voor ontwikkeling.

Stel je doelen? Zo ja, hoe?

Ik wil het beter doen dan het jaar ervoor. Ik heb het doel om ieder jaar te verdubbelen. Ik wil altijd beter. Ik kijk wel naar de jaarrekening en om te zien of er iets verdubbeld is. Dat hoeft niet altijd omzet te zijn, maar er moet verbetering zijn.

Als je gaat benchmarken naar anderen, dan word je lui. Je gaat dan geen nieuwe markten ontwikkelen. Er liggen kansen en die moet je grijpen en die markt veroveren. De meeste mensen zeggen dat ze iets willen en mensen die echt iets willen die stoppen de tijd erin totdat het klaar is. Veel mensen willen wel een boek schrijven, maar waarom doen ze dat niet?

Hoe plan jij je week in?

Als ik een volle agenda heb, dan baal ik dat ik geen tijd heb om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Als ik mijn agenda niet helemaal heb volgepland, dan hou ik tijd om na te denken. En dat geeft me energie.

Wat betekent groei voor jou?

Groei betekent energie. Als het niet groeit, dan loopt de energie eruit. Groei kan op veel manieren. Dat kan ook groei van je medewerkers zijn. Zij spenderen een stuk van hun leven in jouw bedrijf. Daar moet je trots op zijn. Wat je terug kunt geven is dat zij de leukste tijd in hun werk hebben met de grootste persoonlijke ontwikkeling. Als je dat lukt, dan ben je in mijn ogen heel goed bezig. Als meer managers zo zouden denken, dan ga je je organisatie anders inrichten. Dat verandert hoe je met je personeel omgaat fundamenteel.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met groei?

Het managen van ambities van zowel het bedrijf en de nieuwe werknemers. Als alle plannen van nieuwe mensen zouden lukken, dan zouden de meeste bedrijven er anders voor staan. De ambitieuze plannen komen dus niet altijd uit. En als iemand zijn of haar doel niet haalt, dan kun je je afvragen wiens ‘schuld’ dat is. Is het mijn schuld als manager dat zij hun doelstellingen niet halen? Of welke verantwoordelijkheid heeft de persoon zelf?

Neem van mij aan: je neemt mensen aan om er het echt beste van te maken. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. Als dat niet lukt, is dat jammer en kost tijd en geld en dan gaat iemand helaas vaak zonder energie weg. Dat wil je niet, maar dat gebeuren toch. Daar denk ik al 20 jaar over na en zoek ik nog een wonderpil voor.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?

Om te beginnen moet je goed luisteren naar je klanten. Wat draagt jouw product of dienst bij? Als je aantoonbaar bijdraagt aan de droom of ambitie van je klant, dan denk ik dat je op een goede plek zit. Dan creëer je meer meerwaarde. Doe je dat meer dan je concurrent dan word je de beste in de sector. Als de meerwaarde niet kunt aantonen dan wordt het ingewikkeld.

Mijn tweede advies zou zijn: Geef vol gas. Je moet een vibe creëren. Als er geen vibe is, dan stop dan maar. Veel organisaties gaan door met iets ondanks dat er geen vibe is. Dan wordt het toch niks. Bij LEF bedrijven voel je deze direct als je binnenloopt.

Wat zijn de meest gebruikte tools?

Dwing jezelf dat je van elke meeting iets wilt leren. Wat ga ik nu echt meenemen? Hoe ga jij de persoon, klant of collega met wie je die meeting hebt uitdagen? Zorg dat de persoon aan de andere kant van de tafel iets van energie en meerwaarde meeneemt uit de ontmoeting. Dat moet je als persoon en organisatie tot een kunst verheffen.

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Hoeveel lef heb jij om het verschil te maken? Ga je niet slapen voordat het echt gebeurd is? Heb je er echt het beste van gemaakt voor de organisatie buiten je persoonlijke agenda? Als je klaagt, dan moet je het beter maken of weggaan. Stilzitten is geen optie. Ik zou dus zeggen: create your own magic.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing