Mens voor patiënt, gezondheid en balans voor hard werkende ondernemers met Carla van de Guchte

February 21, 2020
Interviews

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Carla van de Guchte. Co-founder van de stichting #Person Before Patiënt en daarnaast eigenaar van CG Health Connect - Healthcare consultancy.

De stichting is in december 2018 opgezet. We zijn met 3 oprichters, Ruth Wilson en Erik Schut en ikzelf. We onderzoeken wat het betekent om gezond te zijn in de context van de steeds veranderende cyclus van het leven en de moderne samenleving.

We verkennen de verschillende dimensies van persoonlijk welzijn om zo de gezondheidsdialoog opnieuw in te kaderen. We doen dat door mensen te koppelen aan hun gezondheid verhaal. Zo kunnen we mensen bewegen tot meer begrip en betrokkenheid bij hun eigen gezondheid.

In een workshop laten we mensen hun gezondheidsverhaal vertellen. Door de spiraal te gebruiken en het stellen van specifieke vragen, stellen we mensen in staat tijd te nemen voor persoonlijke reflectie over hun gezondheid. We kijken hierbij naar verleden, heden en toekomst. Het is interessant om te zien welke ervaringen of denkbeelden je gezondheid beïnvloedt.

Je kunt gezondheid en gezondheidsdoelen van een persoon vertalen naar de gezondheid van een organisatie. Je kunt met je team of bedrijf een dergelijke workshop doen om erachter te komen of je als organisatie op de juiste weg bent qua bedrijfsgezondheid.. Passen de gezondheidsdoelen van jouw medewerkers in de bedrijfsgezondheid doelen (gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming) van je organisatie? En hoe kun je daar samen als  medewerker en werkgever iets aan doen?

Als we over gezondheid praten hebben we het niet alleen over het ontbreken van ziektes. maar we zien gezondheid , het creëren van voorwaarden om gezond te zijn én te voelen. Gezondheid is een persoonlijk subjectief iets. Als ik me gezond voel, dan is dat niet altijd wat een ander gezond noemt. Wat op papier gezond heet en hoe iemand zich gezond voelt is wat anders.

Op dit moment focust de gezondheidszorg  op het beter worden, als mensen ziek zijn, focus op symptomen en het bestrijden daarvan. Maar ik geloof ook dat een hoop niet met medicatie op te lossen is. Person Before Patiënt kijkt vooral naar de mens en het verhaal daarachter, om zo inzicht, begrip en betrokkenheid te creëren.

Het leven hoeft niet altijd blij en oké te zijn en dat is ook niet de realiteit Al denkt Instagram en Facebook daar heel anders over…  Het is oké om tegenslagen te ervaren, je niet altijd blij en gelukkig te voelen. Waar het om gaat is, hoe kan ik hier zo goed mogelijk mee leren dealen en dit een plaats geeft in mijn leven.

Hoe deel je je tijd in?

Dat is soms best lastig, omdat we alle drie naast de stichting een andere baan of bedrijf hebben. Dat loopt soms door elkaar heen, maar zelf probeer vaste dagen te plannen. Maar dat is niet altijd eenvoudig.

Dus die balans tussen werk en privé is dan soms wat van de balans af. Het is niet vervelend, maar wel goed om in balans te houden. Ik vraag me wel af voor de toekomst: ga ik meer focussen op de stichting of meer op mijn eigen bedrijf, of vloeit het mooi in elkaar over.

Ik heb 7 jaar geleden een burnout gekregen, toen was mijn work/life balans helemaal in de war. Ik heb destijds met mezelf afgesproken dat ik mijn vrije tijd in de gaten houd. ‘S Avonds zo min mogelijk te doen. Het gebeurt nu wel eens dat ik avonden en weekenden toch wel werk, maar ik beperk dat wel. Daarnaast sport ik regelmatig, dat helpt me om beide voeten op de vloer houden en te ontspannen.

Voor ik een burnout kreeg, werkte ik heel veel,had ik stress sliep ik weinig en zorgde ik niet goed mezelf.  Maar een burnout krijg je echter niet na 1 dag minder slapen of door hard werken en heeft een lange aanlooptijd. Mijn klachten presenteerde zich al langere tijd  Maar ik heb niet naar mezelf geluisterd en ben volledig aan mezelf voorbij gegaan. Totdat mijn lijf er “plots” mee stopte en toen moest ik er wel wat mee.

Als ik nu voel ‘ik raak uit balans’, dan weet ik dat ik weer beter op mezelf moet letten. Denk je wel eens ‘slecht te slapen’ en ‘gejaagdheid’ voelen, het gevoel te hebben dat je het overzicht kwijt raakt, gevoeligheid van licht en geluid te ervaren, of geprikkeld te zijn, dat zijn voor mij de kenmerken van disbalans en dan moet je dus goed op jezelf letten!

Stel je doelen? Zo ja, hoe?

Voor de stichting hebben we doelen opgesteld over wat we willen bereiken, daar hebben we ongeveer een dag over gedaan om echt alleen doelen te stellen. We hebben korte en lange termijn doelen opgesteld. Mooi als we dat zouden kunnen behalen. We evalueren onze doelstellingen regelmatig; moeten we doelen schrappen, wijzigen of aanpassen? En natuurlijk ook succes vieren als we een doel hebben behaald.

Doelen stellen is voor de stichting en mijn bedrijf hetzelfde. Ik heb een businessplan gemaakt voor mijn bedrijf met korte en lange termijn doelstellingen. Dat heb ik besproken met een vriendin die  onderneemster is. Daarnaast heb ik ook een business coach voor startende ondernemers om me te helpen, zo heb ik een klankbord of mijn business plan en de uitvoering daarvan kloppen.

Wat betekent groei voor jou?

Groei betekent voor mij in eerste instantie persoonlijke groei. Zowel de stichting en een eigen bedrijf hebben, is relatief nieuw voor mij. Hoe vind ik de juiste samenwerking?

Waar liggen onze skills en hoe kunnen we die het beste gebruiken/inzetten om onszelf en onze stichting zo goed mogelijk neer te zetten

Daarnaast is groei ook het verbeteren van kwaliteit van de producten en diensten die we aanbieden.

Groei is ook verbetering van de externe communicatie: naamsbekendheid, imago, internet marketing. Gebruik je netwerk, maak een website en ga naar congressen. Zo weten mensen dat je er bent en hoe ze je kunnen vinden.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met groei?

Als je kijkt naar de stichting: dan hebben we op dit moment een mooie organische groei Dat komt mede door het netwerk dat we met ons drieën hebben. Daar hebben we veel aan.

Maar We vroegen onszelf afgelopen tijd wel af , wat is gezonde groei eigenlijk? Hoe hou / vind je een juiste balans, waar leg je prioriteiten als het aankomt op groei.

Een tweede uitdaging is ook financieel. We zijn een non-profit organisatie, maar we hebben wel geld nodig om activiteiten te kunnen blijven ontplooien. Het werven van fondsen is daarmee dus wel belangrijk.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven? (of een stichting)

Startende ondernemers lopen mijns inziens  soms te hard van stapel: snel groeien, snel geld verdienen en koploper willen zijn. Mensen houden veel ballen in de lucht, raken hun focus kwijt en gaan te veel werken. Startende ondernemers lopen ook wel tegen een burn-out aan. Het is goed om je de vraag te stellen “Wat vind ik belangrijk?”en “Wat betekent een goede balans tussen werk en privé?”.

Mijn advies; Durf beschouwend te zijn. Neem bewust de tijd om stil te staan en te zien welke doelen je al bereikt hebt en waar je naartoe wilt. Je staat nooit stil als je goed nadenkt over de toekomst Niet altijd in die ratrace zitten kan juist goed zijn om de juiste focus te houden.

Wat zijn de meest gebruikte tools?

  • Gekko - online tool voor mijn administratie, uren, facturen, bonnen, etc..
  • LinkedIn gebruik ik voor acquisitie, zichtbaarheid creëren, netwerk uitbreiden.
  • Instagram gebruiken we voor Person Before Patient
  • Mijn eigen netwerk: benut je netwerk en zorg dat je mensen niet uit het oog verliest.

Ewoud Uphof

Studeerde rechten & filosofie en belandde in marketing. Sinds 2012 bezig als growth hacker - voordat het woord bestond.


Related Posts

Copyright © 2020 Ewoud Uphof. Alle rechten voorbehouden.