Blog < Ondernemen< Boeken voor ondernemers

Principles samenvatting

Dit boek heeft een enorme invloed op mij gehad. Een samenvatting van dit fantastische boek.

Ondernemen
4/2/2021

Introductie

Ray Dalio heeft het meest succesvolle hedge fund ooit opgezet. Zijn succes heeft hij te danken aan de principes die hij in de afgelopen decennia heeft geleerd. Hij deelt zijn lessen in dit boek en dat gaat over veel meer dan investeren. Deze principes gelden voor het leven. Dalio legt uit hoe je betere beslissingen neemt. Dat is een life-skill die voor iedereen belangrijk is.

Waarom je dit boek zou moeten lezen

Iedereen zou dit boek moeten lezen. Het vormt de basis van probleem-oplossend denken en geeft handvatten om beter om te gaan met uitdagingen in je leven. Dit is het belangrijkste boek dat ik gelezen heb. Ooit.

Mijn Review

Met name het eerste gedeelte 'life' heeft een grote indruk gemaakt. Dalio legt zo simpel en helder uit. Ik vind het echt bijzonder hoe goed hij zijn gedachten op papier zet. Er zitten elementen in uit andere boeken, zoals Managing Oneself.

Samenvatting Principles Ray Dalio

Het boek bestaat uit 3 delen: de introductie en het verhaal van Dalio hoe hij op deze principes is gekomen, Life principles en Work principles.

Sectie 1: Introductie van het boek

Principles zijn fundamentele waarheden die het fundament vormen van succes. Met principes haal je uit het leven wat jij eruit wilt halen.

Principieel zijn betekent dat je consistent principes gebruikt die je helder kunt uitleggen. Als je zomaar principes overneemt zonder erover na te denken levert dat een risico op. Het risico is dat je niet consistent bent met je doelstellingen en je identiteit of natuur.

Denk na voor jezelf over:

 1. Wat je wilt
 2. Wat waar is
 3. Wat je moet doen om #1 te bereiken in het perspectief van #2

Systematiseer beslissingen

Om een succesvolle ondernemer te zijn, moet je tegen de consensus gokken. Dat betekent dat je er vaak naast zit en dat is pijnlijk. Dat hoort erbij.

Systematiseer je beslissingen. Bouw een algoritme voor beslissingen die je in een computer kunt stoppen.

Het belangrijkste om te doen is om je principes op te schrijven, zodat je ze duidelijker hebt.

Leer van je beslissingen

Als investeerder leer je pijnlijk snel. Als je iets over het hoofd ziet, dan kost je dat snel veel geld. De scherpte van Dalio is gebaseerd op de fouten die hij gemaakt heeft als investeerder. Een investeerder maakt beslissingen en als je de goede beslissing neemt, dan verdien je daar geld mee.

Zoek tegengestelde meningen op

Zelfs als iets een zekere gok lijkt, kan je iets over het hoofd gezien hebben. De enige manier om dat te voorkomen is om goed te luisteren naar mensen die het oneens zijn met je.

 1. Zoek de slimste mensen die je kent die het oneens zijn met je. Probeer hun beredenering te begrijpen. Hebben ze gelijk?
 2. Weet wanneer je geen mening moet hebben
 3. Ontwikkel, test en systematiseer tijdloze en universele principes.
 4. Balanceer risico's zodat je de downside verkleint en de upside open houdt

Sinds de start van mijn carrière schrijft Dalio zijn gedachten op over een investering. Hij kijkt achteraf terug om te zien of zijn criteria voor de beslissing correct waren.

De beste manier om je denken te verhelderen is om de criteria van beslissingen op te schrijven. Gebruik deze principes om te zien, test ze om te zien of ze gelijk lopen met hoe je brein beslissingen neemt. Zo creëer je een feedback loop van zelfkennis, zoals Drucker schetst in Managing Oneself.

De meeste mensen denken dat de toekomst een aangepaste versie van het heden is. De toekomst is meestal radicaal anders.

Een belangrijke les is 'another one of those'. Veel gebeurtenissen hebben al eens plaatsgevonden, maar niet in jouw levensduur. Dalio bestudeert de geschiedenis en herkent daardoor evenementen die terugkeren. Als je ver genoeg uitzoomt, dan zie je dat evenementen vaker terugkomen.

Als iedereen denkt dat het een goede investering is, dan zit dat al ingeprijsd en betekent het dat het dus geen goede investering is.

Sectie 2: Life Principles

Zie problemen als puzzels die je moet oplossen. Als je de puzzel oplost, krijg je een cadeautje in de vorm van een principe dat je vergelijkbare problemen helpt voorkomen.

Dromen + realiteit + doorzettingsvermogen = een succesvol leven

#1 Omarm de realiteit en ga ermee om

De waarheid - een accuraat begrip van de realiteit - is het fundament van iedere goede uitkomst. Houd niet te lang vast aan hoe jij wilt dat dingen zijn, omdat je dan mist hoe de dingen daadwerkelijk zijn. Evolutie (als in Darwin) is de belangrijkste kracht in de natuur. Het is het enige dat permanent is en dat alles drijft. Zorg dat je evolueert en houdt niet te veel vast aan het verleden. Evolve or die.

Onthoud 'no pain, no gain', evolutie is niet altijd een prettig gevoel.

Pijn + reflectie = voortgang. Als je reflecteert op fysieke of mentale pijn, dan kun je ervan leren. In plaats van de pijn te vermijden, gebruik je het dan om te evolueren. Als je dit process van persoonlijke ontwikkeling doorloopt, kom je op steeds hogere niveau's.

Overweeg tweede en derde graads consequenties. De eerste graads consequenties zijn de verleidingen die ten koste gaan van wat je daadwerkelijk willen bereiken. Op de bank blijven zitten met een zak chips is een eerstegraads consequentie. Op de korte termijn geeft dat meer plezier. Op de lange termijn is het echter een slecht voor onze gezondheid - dat is de tweede graads consequentie.

Zie jezelf als een machine en realiseer dat je de machine kunt aanpassen om betere uitkomsten te krijgen. Maak een onderscheid tussen jezelf als de ontwerper van de machine en de arbeider in de machine.

Als een zwakte in de weg staat van succes, heb je 4 keuzes:

 1. Negeer je zwaktes
 2. Accepteer je zwaktes en draai ze om in positieve eigenschap
 3. Accepteer ze en zoek een weg om je zwaktes heen
 4. Verander je doelstelling

Om je zwaktes aan te pakken:

 1. Verwar de realiteit niet met hoe jij zou willen dat de realiteit is (wishful thinking)
 2. Maak je niet druk om hoe het er voor anderen uitziet - maak je druk om je doelstellingen
 3. Geef tweede en derde graads consequenties meer gewicht dan eerste graads connecties
 4. Laat pijn niet in de weg staan van progressie
 5. Geef niemand de schuld van slechte uitkomsten - jij bent verantwoordelijk

#2 Gebruik het 5 stappen proces om te bereiken wat je wilt

Dalio omschrijft een 5 stappenplan om doelen te behalen. De stappen worden later uitgebreid besproken, hieronder

 1. Zorg voor duidelijke doelen
 2. Identificeer problemen en tolereer deze problemen niet als blokkades tussen jou en je doelstelling
 3. Zorg voor een accurate diagnose van problemen en vind de oorzaak van het probleem
 4. Maak een plan om de problemen te omzeilen
 5. Do wat noodzakelijk is om het plan realiteit te maken

Voer iedere stap onafhankelijk van elkaar uit. Denk niet na over de haalbaarheid van een doelstelling als je doelen aan het stellen bent. Het zijn aparte stappen.

Dalio stelt dat door het kiezen van je doelen, je een richting bepaalt. Als je eenmaal een richting hebt bepaald, dan ga je problemen tegenkomen. Deze problemen lichten je zwaktes uit. Je heb hier een keuze. Ofwel je gebruikt de pijn om te leren van je fouten of je negeert het probleem en je behaalt je doel niet.

Door realistisch te zijn over je problemen en daar een plan voor te maken, geef je jezelf de mogelijkheid om te evolueren. En evolutie is de krachtigste kracht op aarde.

Als je gefrustreerd raakt, zie het leven dan als een (computer)spel. Je hebt dit level nog niet gehaald, dus je kunt terug naar een voorgaand level dat je wel kunt halen. Het is niet erg om te falen. Gaandeweg word je beter in het spel.

Als je leert wennen aan het spel van falen, leren van je fouten en de volgende uitdaging op te pakken, hoe beter je aanpasbaar bent en hoe beter je evolueert.

Uiteindelijk is er bijna niets dat je kan tegenhouden om succesvol te zijn als je flexibel bent en jezelf accountable houdt.

Het is belangrijk op prioriteiten te stellen: je kunt ieder doel bereiken wat je wilt, maar niet allemaal tegelijk.

Wees radicaal open-minded

Om succesvol te zijn zul je radicaal open-minded moeten zijn. Die flexibiliteit is nodig om problemen aan te pakken die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Er zijn twee blokkades van succes: ego en blinde vlekken. Ze zorgen ervoor dat je niet objectief naar de realiteit kijkt. Radicale open-mindedness is de sleutel om de wereld objectief te zien. Als je de wereld objectief ziet, is het mogelijk om je problemen goed te analyseren.

Als je je bewust bent van blinde vlekken, is de kans groter dan je om hulp vraagt aan iemand die deze blinde vlek niet heeft. Dat helpt je om betere beslissingen te maken. Als je het zelf niet ziet, vraag dan iemand anders om je ogen te zijn.

Doe hetzelfde met ego. Zorg ervoor dat je niet bezig bent met gelijk hebben, maar met wat de waarheid / realiteit is. Dat lukt alleen als je radicaal open-minded bent.

Het betekent ook dat je je focus houdt op je doelstelling en niet wat andere mensen van je vinden terwijl je je doelstelling behaalt. Het doel is om de beste oplossing voor een probleem te vinden, niet per se de beste oplossing die jij kunt verzinnen. Laat je helpen door experts in een bepaald gebied en nodig experts uit om je te challengen.

Op deze manier krijg je inzicht in je blinde vlekken en waar je ego je tegenhoudt. Zo leer je meer over de realiteit en behaal je sneller je doelen.

Begrijp dat mensen anders denken

Iedere persoon denkt op een andere manier. Als je wilt weten wat de realiteit is, zul je eerst moeten weten hoe jouw brein werkt. Er zit veel kracht in weten hoe jij denkt en vervolgens hoe andere mensen nadenken.

Iedereen kijkt naar de wereld met een andere bril. Net als iedereen heb jij een selectie van eigenschappen die een voordeel of een nadeel zijn. Dat is een essentieel onderdeel van evolutie: variatie in eigenschappen. Het is goed om te weten hoe jouw brein gekalibreerd is om te zien of het een voordeel of een nadeel is.

Je bewustzijn is continue in strijd met je onderbewustzijn. Dat is -versimpeld- de strijd tussen denken en voelen. Je doet er goed aan om te realiseren wanneer een emotie je rationele brein gijzelt. Als je dat weet, dan begrijp je beter wanneer je wel of niet een rationele beslissing neemt.

Om beter te begrijpen hoe jij en andere mensen denken, gebruikt Dalio deze 4 testen:

 • The Myers-Briggs Type Indicator
 • The Workplace Personality Inventory
 • The Team Dimensions Profile
 • The Stratified Systems Theory

Op basis van deze testen zijn er een aantal belangrijke karaktereigenschappen:

 • introvert vs extrovert
 • intuition vs sensing
 • planning vs perceiving
 • Creators vs refiners vs advancers vs executors vs flexors
 • Focussed on tasks vs focussed on goals

Als je begrijpt hoe je collega's zijn en hun karaktereigenschappen herkent, is het makkelijker om samen te werken en daarmee je doelen te behalen.

Leer hoe je betere beslissingen maakt

Dalio ziet zichzelf als een professionele beslissingsnemer. Een uitdaging die hij ziet, is dat er veel beslissingen in het onderbewuste genomen worden. Zijn continue strijd is om beslissingen te nemen volgens een betrouwbaar, systematisch en rationeel systeem.

 1. Besef dat emoties de grootste bedreiging vormen voor rationele beslissingen
 2. Identificeer de variabelen die belangrijk zijn in je beslissing
 3. Bekijk de situatie in de tijd, hoe verhouden variabelen zich in de tijd
 4. Wissel van perspectief. Bekijk het vanuit het grote plaatje en vanuit de details
 5. Baseer je beslissingen op logica, redenatie en boerenverstand als je het grotere plaatje van de realiteit wilt zien
 6. Trek een conclusie alsof het een berekening is. Wat is de uitkomst van alle plussen en minnen?
 7. Bepaal of je voldoende informatie hebt. Moet je eerst meer informatie hebben om een goede beslissing te maken of doe je er beter aan om een snelle beslissing te nemen
 8. Simplificeer het proces door overvloedige informatie te laten voor wat het is
 9. Gebruik principes die duidelijk zijn, zodat de conclusie een logisch gevolg is van de realiteit + principes
 10. Weeg je beslissing aan de hand van geloofwaardigheid. Baseer je mening om mensen die je vertrouwd en die expert zijn in het gebied van de beslissing
 11. Converteer je principes in algoritmische regels die je in een computer kunt stoppen, zodat je parallel met een computer en met je brein beslissingen kunt nemen
 12. Vertrouw niet volledig op het computer algoritme voordat je zeker weet dat het werkt

Sectie 3: Work principles

Cultuur is essentieel voor een goede werkomgeving. Een bedrijf met een goede cultuur lost problemen op en gaat ze niet uit de weg. Goede cultuur is ook de bakermat voor innovatieve producten en systemen.

Om een goede bedrijfscultuur te bouwen heb je deze 6 principes nodig.

#1 Het bedrijf moet gebouwd zijn op radicale waarheid en transparantie

Om een radical open-minded cultuur te bouwen moet het besef er zijn dat er niets te vrezen is van het weten van de waarheid. Je kunt er alleen van profiteren. Om een beter besef van realiteit te krijgen, zal iedere medewerker met integriteit moeten werken en dat ook verwachten van haar collega's. Integriteit betekent dat je eerlijk naar jezelf bent en dat je je niet anders voordoet dan je bent.

Openheid wordt daarom aangeraden door Dalio. Als je het ergens niet mee eens bent, deel je mening dan. Als je dat koppelt aan radicale transparantie, komen problemen sneller naar voren. Vervolgens gebruik je als bedrijf het 5stappen plan om problemen op te lossen.

Er moet een cultuur heersen waarin ook oncomfortabele feiten gedeeld worden. Als zaken onder het tapijt gemoffeld worden heb je een probleem. Het probleem gaat daar namelijk niet door weg, maar wordt alleen maar groter. Realistisch zijn is dus een belangrijke eigenschap.

#2 Cultiveer zinvol werk en zinvolle relaties

Betekenisvolle / zinvolle relaties is de bakermat van een cultuur van excellentie. Als de meerderheid van je team geeft om elkaar, dan help je elkaar en vorm je een community. Dat versterkt de relaties verder en geeft het werk nog meer zingeving.

Dalio merkt op dat het goed is om te realiseren dat in sommige gevallen mensen doen alsof ze in het belang van het bedrijf handelen, maar eigen in hun eigen belang handelen. Wees realistisch dat dit gebeurt en wees niet loyaal aan deze mensen. Bouw een team van mensen die de groep voorrang geven over hun persoonlijke gewin.

#3 Creëer een cultuur waar fouten maken is toegestaan, zolang je leert van je fouten

Het verschil tussen mensen met en zonder succes is dat succesvolle mensen leren van hun fouten. Fouten maken is pijnlijk. Pijn is een signaal dat er iets fout is veranderd moet worden. Je moet luisteren naar die pijn en het niet wegwuiven.

Als je begrijpt dat pijn een natuurlijk onderdeel is van evolutie, dan ben je in een positie om te groeien. Je gaat patronen van fouten herkennen, reflecteert erop en zorgt dat dit niet nogmaals gebeurt.

#4 Zorg dat je in sync bent

Als je in sync bent met je team, voorkom je kleine misverstanden en fundamentale verschillen. Om je team in sync te laten zien, is het belangrijk om te realiseren dat je conflicten onderdeel zijn van gezonde relaties en helemaal niet erg zijn. Bij een conflict (of een meningsverschil) is het belangrijk om radicaal open-minded te blijven. Alleen als je beiden openstaat voor een ander perspectief ben je in sync. Anders verdoe je je tijd. Als je grote verschillen niet weet te overbruggen, vraag je dan af of de relatie het redden waard is.

#5 Geef gewicht aan beslissingen op basis van geloofwaardigheid

De beste beslissingen worden genomen door capabele mensen die het oneens zijn met andere capabele mensen. Dit is wat Dalio bedoelt 'believability weighting'. Het is het proces om te bepalen welke mening zwaarder weegt bij een meningsverschil. Begrijp alle perspectieven op het probleem en benader dat met radicale transparantie. Probeer te bepalen hoe iedere persoon tot hun conclusie gekomen is.

#6 Gebruik principes als spelregels bij een meningsverschil

Meningsverschillen worden bijna nooit opgelost met twee tevreden partijen. Dat hoort erbij. In juridische zin zijn er regels over welke partij gelijk heeft in een rechtszaal. Zorg voor vergelijkbare regels bij conflicten in je bedrijf. Zolang de regels eerlijk zijn en vooraf duidelijk, is het makkelijker om je neer te leggen bij een besluit over een conflict. Belangrijke meningsverschillen moet niet open blijven, maar moeten opgelost worden, zodat de groep verder kan. Als je dat niet doet, heeft dat een slechte invloed op de cultuur.

Vind de juiste mensen voor je cultuur

De cultuur van een bedrijf goed krijgen is de eerste stap. Het is even belangrijk om de juiste nieuwe mensen binnen te halen om je cultuur te behouden. Cultuur en nieuwe medewerkers beïnvloeden elkaar. Goede cultuur trekt de juiste mensen aan. Dalio onderscheidt drie manieren om de juiste mensen aan te nemen:

 1. De 'wie' is belangrijker dan de 'wat'. Focus op de juiste persoon, niet per se op de juiste functieomschrijving
 2. Neem de juiste mensen aan, de slechte mensen aannemen kost ongelofelijk veel.
 3. Continue ontwikkeling van mensen: train, test evalueer en sorteer je team

Hoe je je bedrijf bouwt

Succesvolle mensen zien zichzelf objectief. Ze zien zichzelf en anderen in het bedrijf als een machine. Als je de juiste cultuur en juiste mensen hebt, is de volgende stap het verbeteren van de machine. Dalio legt uit hoe je dat doet in 6 stappen.

#1 Manage je bedrijf alsof je een machine bouwt om een doel te behalen

Zorg dat je en je team begrijpt hoe de hoofddoelstelling samenhangt met de lagere doelstellingen in het bedrijf. Als je verantwoordelijkheden duidelijk bij een persoon legt, zorgt dat werkt gedaan wordt.

De volgende stap is dat je de machine goed begrijpt. Als je dat doet, leer je waar de machine afwijkt van de doelstelling die je voor ogen hebt. Zorg voor duidelijke accountability voor jezelf en je team. Communiceer je plannen duidelijk, met heldere metrics die aangeven of je 'on track' bent.

#2 Analyseer problemen en tolereer ze niet

Ieder probleem is een kans om de machine te verbeteren. De meeste mensen focussen op de dingen die wel goed gaan en missen de kansen van problemen. Dit is een valkuil en zorgt voor vertraging als je niet inzoomt op problemen.

#3 Analyseer problemen om de oorzaak te vinden

Als je een probleem hebt, is het je missie om de oorzaak van het probleem te vinden. Om een probleem te analyseren, stel je jezelf 3 vragen:

 1. Is de uitkomst goed of slecht?
 2. Wie is verantwoordelijk voor de uitkomst?
 3. Als de uitkomst slecht is, is de persoon verantwoordelijk of is het slecht ontworpen proces?

#4 Ontwerp verbeteringen voor de machine om problemen op te lossen

Nu je de oorzaak van een probleem hebt vastgesteld, moet je een oplossing ontwerpen. Ontwerpen moeten gebaseerd zijn op een diep en uitgebreid begrip van het probleem. Tevens moet je objectief naar het probleem hebben gekeken om een goede oplossing te vinden. Ontwerpen is een iteratief proces en tussen het pijnlijke heden en de rooskleurige toekomst ligt een transitie-periode.

#5 Gebruik tools en protocollen om werk vast te leggen

Om succesvolle gewoontes vast te leggen in een bedrijf, is het belangrijk om tools en processen op orde te hebben. Systematiseer je principes binnen tools om gedragsverandering te realiseren. Op die manier internaliseer je goede gewoontes binnen je bedrijf.

#6 Vergeet governance niet

Governance is het systeem om mensen en systemen te verwijderen als ze niet presteren. Een organisatie zonder dit mechanisme is verloren. Macht moet in handen liggen van de meest competente mensen in sleutelrollen. Deze mensen moeten in sync zijn met de bedrijfsdoelstellingen en kernwaarden. Er moet onderling checks zijn op performance.\

Conclusie

Doelstellingen behalen lukt alleen als je evolueert. Dat geldt op individueel vlak en op zakelijk vlak. Dalio hoopt dat je inspiratie vindt in deze principes en dat ze je helpen om succesvol te worden. Het is aan jou wat je wilt bereiken in het leven.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen