Blog < Ondernemen< Ondernemen

Ben ik succesvol?

Wat betekent succes? In dit essay bespreek ik waarom ik de transitie wil maken van freelancer naar agency en wat succes voor mij betekent.

Ondernemen
4/2/2021

Laten we beginnen met een voorbeeld: jouw team verliest het wereldkampioenschap voetbal, maar je hebt de beste wedstrijd van je leven gespeeld. Ben je dan succesvol?

Lang heb ik gedacht van niet. Externe validatie vond ik belangrijker dan mijn eigen idee van succes. Tegenwoordig ben ik van mening dat deze sporter zeer succesvol is. Het gaat om de inspanning die je levert en niet om het resultaat. Om te beginnen, omdat je geen controle hebt over het resultaat, maar wel over jouw input. In een gesprek met mijn vriend Jack vroegen we onszelf af of we succesvol zijn. We zijn allebei ondernemer en marketeer. We zijn allebei slim en werken ongelofelijk hard. Toch staan we er financieel slechter voor dan onze vrienden met een vaste baan.

Dat is de context waarin ik stel dat je vermogen als maatstaf wel degelijk kunt gebruiken om te zien hoe succesvol je bent. Succesvol betekent dat ook of je goede beslissingen hebt genomen. De econoom Peter Bernstein zei: “The riskiest moment is when you think you’re right”. Tot nu toe heb ik gedacht dat ik lekker bezig ben. Maar stel nu dat ik het niet bij het rechte eind heb? Wat nou als ik steeds dezelfde fouten maak en in een rondje aan het rennen ben?

Een van de beste beslissingen die ik heb genomen, is om als digital nomad te werken. Zodra ik financiële ruimte had, ging ik op reis. Ik ging op pre-pensioen, zoals Tim Ferris beschrijft in The Four Hour Workweek. Dat was fantastisch en ik ben extreem blij met die beslissing. Het heeft me in vermogen flink wat gekost, maar het was zeker de moeite waard.

Maar dat mag geen excuus zijn. Ik heb als growth marketing consultant gewerkt aan interessante projecten. Met mijn bedrijf heb ik performance-based deals gedaan. Dat werkte de ene keer beter dan de andere keer. De realiteit is dat ik sinds 2014 ieder jaar als doel hebt gesteld om €40.000 omzet per maand te draaien, maar dat me dat 2x gelukt is door een lump-sum betaling. Mijn punt is dat ik geen waarde heb opgebouwd in mijn bedrijf.

Wat ik wil bereiken is dat ik altijd vanuit het buitenland kan werken, omdat mijn bedrijf doorloopt ook als ik er niet ben. Ik heb genoeg voorbeelden gezien in de ondernemers waar ik mee gewerkt heb en voldoende gelezen om te weten dat het kan. Op deze blog lees je over de principes en het proces dat ik gebruik om mijn bedrijf op te bouwen. Ik schrijf over de keuzes die ik maak en hopelijk kunnen anderen daarvan leren. Ik schrijf ook over tools die ik gebruik om sneller te werken en welke boeken mij inspireren.

Hoe bouw ik een winstgevend marketing bureau dat draait als ik niet aanwezig ben?

Met een frisse blik laat ik mijn assumpties varen. Ik ga studeren hoe ik een succesvol bedrijf opzet. En dat ga ik in de praktijk brengen. Wat doe ik nu dan niet goed? Wat kan er beter? Ik ga terug naar de studie-banken, met periodiek een examen om te zien hoe ver ik gekomen ben. Dat is wat ik ga beschrijven in deze blog.

Ik ga dit benaderen als een experiment. Want ik ben en blijf een growth hacker.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing