Ben ik succesvol?

29/11/2020

Laten we beginnen met een voorbeeld: jouw team verliest het wereldkampioenschap voetbal, maar je hebt de beste wedstrijd van je leven gespeeld. Ben je dan succesvol?

Lang heb ik gedacht van niet. Externe validatie vond ik belangrijker dan mijn eigen idee van succes. Tegenwoordig ben ik van mening dat deze sporter zeer succesvol is. Het gaat om de inspanning die je levert en niet om het resultaat. Om te beginnen, omdat je geen controle hebt over het resultaat, maar wel over jouw input. In een gesprek met mijn vriend Jack vroegen we onszelf af of we succesvol zijn. We zijn allebei ondernemer en marketeer. We zijn allebei slim en werken ongelofelijk hard. Toch staan we er financieel slechter voor dan onze vrienden met een vaste baan.

Dat is de context waarin ik stel dat je vermogen als maatstaf wel degelijk kunt gebruiken om te zien hoe succesvol je bent. Succesvol betekent dat ook of je goede beslissingen hebt genomen. De econoom Peter Bernstein zei: “The riskiest moment is when you think you’re right”. Tot nu toe heb ik gedacht dat ik lekker bezig ben. Maar stel nu dat ik het niet bij het rechte eind heb? Wat nou als ik steeds dezelfde fouten maak en in een rondje aan het rennen ben?

Een van de beste beslissingen die ik heb genomen, is om als digital nomad te werken. Zodra ik financiële ruimte had, ging ik op reis. Ik ging op pre-pensioen, zoals Tim Ferris beschrijft in The Four Hour Workweek. Dat was fantastisch en ik ben extreem blij met die beslissing. Het heeft me in vermogen flink wat gekost, maar het was zeker de moeite waard.

Maar dat mag geen excuus zijn. Ik heb als growth marketing consultant gewerkt aan interessante projecten. Met mijn bedrijf heb ik performance-based deals gedaan. Dat werkte de ene keer beter dan de andere keer. De realiteit is dat ik sinds 2014 ieder jaar als doel hebt gesteld om €40.000 omzet per maand te draaien, maar dat me dat 2x gelukt is door een lump-sum betaling. Mijn punt is dat ik geen waarde heb opgebouwd in mijn bedrijf.

Wat ik wil bereiken is dat ik altijd vanuit het buitenland kan werken, omdat mijn bedrijf doorloopt ook als ik er niet ben. Ik heb genoeg voorbeelden gezien in de ondernemers waar ik mee gewerkt heb en voldoende gelezen om te weten dat het kan. Op deze blog lees je over de principes en het proces dat ik gebruik om mijn bedrijf op te bouwen. Ik schrijf over de keuzes die ik maak en hopelijk kunnen anderen daarvan leren. Ik schrijf ook over tools die ik gebruik om sneller te werken en welke boeken mij inspireren.

Hoe bouw ik een winstgevend marketing bureau dat draait als ik niet aanwezig ben?

Met een frisse blik laat ik mijn assumpties varen. Ik ga studeren hoe ik een succesvol bedrijf opzet. En dat ga ik in de praktijk brengen. Wat doe ik nu dan niet goed? Wat kan er beter? Ik ga terug naar de studie-banken, met periodiek een examen om te zien hoe ver ik gekomen ben. Dat is wat ik ga beschrijven in deze blog.

Ik ga dit benaderen als een experiment. Want ik ben en blijf een growth hacker.

Andere artikelen

alle artikelen

Interview Jeroen Feron

Interview met Talent Institute alumni Jeroen Feron. Jeroen is growth hacker bij Somnox, de eerste slaaprobot ter wereld.

Interviews

Google Chrome shortcuts

Een overzicht van handige Google Chrome keyboard shortcuts die ik dagelijks gebruik.

Productiviteit

Interview Jasper Lukkezen

Een interview met The Talent Institute alumni Jasper Lukkezen.

Interviews