Blog < Digital nomad worden< Digital nomad worden

Verblijven Digital Nomad

Waar verblijf je als digital nomad? Een overzicht van de opties.

Digital nomad worden
13/2/2021

Wat kost een verblijf als digital nomad?

Uiteraard verschilt dit enorm per regio en voor populaire hostels, maar hier moet je ongeveer aan denken:

Hostel gedeelde kamer: €5-15 per nacht

Hostel eigen kamer: €20-30 per nacht

Hotel: €40-60 per nacht

Appartement: €10-20 per nacht (€600 per maand)

Coliving: €60 per nacht inclusief 3 maaltijden

Ik raad je aan om iets meer uit te geven, zodat je op een betere plek in de stad zit. Zorg dat je op loopafstand woont van de plekken waar je veel bent.

Dit is hoe ik mijn verblijf boek en waar ik op let als ik verblijf boek. Ik vind het chill om de eerste twee dagen te wennen aan het klimaat en het tijdsverschil.

De beste plekken om te verblijven als digital nomad

Ik blijf meestal langer op een plek, om zo de stad en de cultuur beter te leren kennen. Dit is hoe ik dat doe. Ik heb meerdere manieren van verblijven geprobeerd. Ik zal je hier vertellen wat de voordelen en nadelen zijn in mijn optiek.

1. Huur een huis of appartement

Als je langer dan een maand op een plek blijft, doe je er goed aan om iets te huren voor een maand. Doe dat via-via of op Airbnb. Dit zijn de verblijven die ik via AirBnb heb geboekt:

Vraag in coworking spaces of ze via-via appartementen weten

Het is een komen en gaan van digital nomads, dus je kunt soms iets overnemen van iemand die weggaat. Ook wonen sommige mensen samen en dan heb je dus een gemeubileerd huis en toch ook huisgenoten.

2. Huur een Airbnb voor langere periode

Hosts op Airbnb kunnen lagere tarieven rekenen als je langer huurt. Kijk wat een kamer of appartement kost voor een maand of voor 2 weken. Vaak is het goedkoper om iets voor een maand te huren dan voor 2 weken. Je kunt dus altijd eerder ‘uitchecken’ en zo minder betalen. Ik vertel dat van tevoren niet aan de verhuurder.

Ik heb zelf ingewoond bij mensen in Brazilië, Colombia, Vietnam via Airbnb. Ik had een eigen kamer, maar woonde in een huis en dat voelt voor mij toch veiliger.

In Bogota huurde ik een appartement (dacht ik) en de host was overdag ook thuis. Dat is ongemakkelijk en irritant als je aan het werk bent. Ik raad je dat dus af. Zorg dat je een afgesloten ruimte hebt waar je goede wifi verbinding hebt om video-calls te kunnen doen.

Voordat je een appartement of kamer boekt

  • Vraag of de host overdag thuis is
  • Vraag of er regels zijn hoe laat je thuis mag komen
  • Vraag wat de regels zijn over mensen over de vloer hebben (en blijven logeren)
  • Vraag wat de snelheid van het internet is op je kamer zelf
  • Vraag hoeveel geluid er is, sommige steden zijn berucht om hun lawaai. De extra kamer die de host verhuurt ligt dan aan de ongunstige kant van het lawaai. Dat wil je niet.
  • Is er een gym in het gebouw?

3. Verblijf in een hostel

Stapelbed in een gedeelde kamer in een hostel

Ik heb dit geprobeerd, maar ik raad je dit af als je digital nomad bent en je wilt 8 uur per dag werken. Er is te veel afleiding van andere mensen die alleen maar aan het feesten zijn. Je gaat vaak wel mee eten en het drinken begint dan al. Als je de discipline hebt om op tijd naar bed te gaan, dan komen er mensen op allerlei tijden je kamer binnen. Midden in de nacht aan een dronken idioot die bij je in bed kruipt uitleggen dat dit echt jouw bed is, is lastiger dan gedacht ;-) Zelfs met oordoppen, geen goed idee.

Eigen kamer in een hostel

Vaak iets duurder, maar een goede combinatie. Je kunt je kamer op slot doen als je daar je waardevolle spullen bij je hebt. Als je reist heb je veel meer waardevolle spullen dan de gemiddelde backpacker. Er wordt in hostel veel gestolen, zelfs ondergoed van de waslijn, dus laat je waardevolle spullen altijd achter slot en grendel.

Ik vind dit een ideale combinatie, omdat je in je kamer kunt zitten en werken en ook de gezelligheid kunt opzoeken.

4. Verblijf in hotels

In Vietnam heb ik een maand in een hotel verbleven. ‘S Ochtends dook ik het zwembad in ( om 7 uur ‘s ochtends is er niemand!) en maakte ik gebruik van de gym in het hotel. Het ontbijt is sommige hotels is echt niet te eten, dus check dat in de reviews (of boek zonder eten).

Zeker in tijden dat ik veel aan het werk was (60+ uur per week) is het heel fijn dat de was wordt gedaan en je kamer iedere dag wordt schoongemaakt. Ook het diner in het hotel was meer dan goed en ik at iedere dag prima en gezonde maaltijden. Dit is niet wat de meeste digital nomads zullen doen, maar ik vond het fijn.

5. Co-living

Een combinatie van hotel en appartement is co-living. Je hebt een appartement met schoonmaakster en wasservice en woont met andere mensen samen. Ik heb in een ondernemershotel gezeten op Bali (bestaat niet meer) en ik ben daar via-via aangekomen. Het was fantastisch, want ik woonde feitelijk in een villa met personeel. De kokkin maakte de lekkerste Indonesische gerechten voor me. Als je wilt focussen op werk, is dit een goede optie. Op deze website vind je Co-living appartementen: https://coliving.com/.

Waar ontmoet je andere digital nomads?

De laatste stap om een ​​digitale nomade te worden, is lid worden van een gemeenschap. Er zijn in iedere stad wel digital nomads te vinden.

Word lid van online communities voor digital nomads

Nomadlist heeft naast de website ook een communicatie. Dit is in de vorm van een Slack groep met allerlei mensen per land/regio waar je mee in contact kunt komen. Daar kun je ook tips aan vragen en een biertje mee gaan drinken.

Een andere bekende is https://travelmassive.com/

Installeer meetup.com en zoek meetups

Hier kun je veel gratis borrels vinden (je betaalt je eigen bier) en zo kun je snel veel mensen leren kennen. Sommige borrels zijn leuker dan anderen. Het is dus een beetje proberen wat je leuk vindt.

Een andere optie is couchsurfing website. Hier vind je andere mensen die aan het reizen zijn, maar niet per se als digital nomad.

Ga lunchen met mensen in je co-working

Maak een praatje in het café van een co-working space. Ik heb gemerkt dat de meeste mensen open staan voor een praatje. Ik ging meestal lunchen met verschillenden mensen die ik tegenkwam. Lunchen moet je toch en zo heb je aanspraak. Zo ben ik in een co-working space een Poolse developer tegengekomen. We hebben samen een aantal motortrips gedaan in het weekend. Leuk om dat met iemand samen te doen.

Expat Groepen op LinkedIn

Je kunt ook eens kijken op LinkedIn of jouw regio een expat groep heeft. Grote steden, zoals Bangkok, Buenos Aires,etc hebben expat groepen. De setting van deze groepen is formeel, je kunt dus niet met je slippers aan komen zetten. Houd daar rekening mee.

Digital nomad Facebook groepen

Ik weet niet of deze nog zo levendig zijn als ik toen ik veel aan het reizen was, maar destijds kon je hier goede tips vinden die recent zijn (en dus kloppen). Ook heb ik in deze Facebook groepen gelezen dat er invallen gedaan werden door de Balinese immigratiedienst.

De favoriete Facebook groepen van Annemarie van ikwilmeerreizen.nl zijn Global digital nomad network en Digital nomad girls. Voor singles raadt ze Nomad soulmates aan.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen