Timetracking Toggle

This is some text inside of a div block.

Stappenplan hoe je je tijd kunt tracken, zodat je weet waar je tijd heengaat

Als je aan het einde van je week nog een halve takenlijst hebt, zodat je moet overwerken en gestressed het weekend ingaat, dan heb ik de oplossing voor je. Het is essentieel dat je een week lang bijhoudt waar je je tijd aan besteedt. Je weet dan waar er tijd 'weg lekt', zodat je daar iets aan kunt doen. Zo wordt je echt insane productief. Je rockt je week en je zorgt er zo voor dat je met een lekker gevoel je weekend in gaat. Klinkt goed? Ok, laten we beginnen.

Je tijd bijhouden klinkt als veel werk? Nou, dat is het niet. Het is letterlijk één druk op de knop en het kan op je telefoon en laptop. Je kunt je tijd super simpel bijhouden met een tijd-tracker die Toggl heet. De tips in dit artikel gaan over de gratis versie van Toggl. Er is een betaalde versie, maar die heb je niet nodig. Er zijn ook alternatieve tools, zoals Harvest.

#1 Maak een gratis account aan

Maak een account aan op www.toggl.com. De tool heeft een betaalde versie, maar die heb je niet nodig. Je kunt dit dus doen met de gratis versie.

#2 Installeer Toggl op alle apparaten

Installeer Toggl op alle apparaten, zodat het makkelijk wordt om te doen. Het is de eerste stap om mega-productief te worden. 

Ik raad je aan om de native apps te installeren, want je krijg dan een notificatie als je je muis/toetsenbord beweegt, maar geen tijd aan het tracken bent. Zo raak je gewend aan de habit om dit in te stellen.

Met de app op je computer krijg je een reminder als je geen tijd hebt ingevuld en je wel je muis beweegt. Zo kom je in de gewoonte om je tijd bij te houden.

  • Installeer de Toggl app op je computer (Windows of Mac)
  • Installeer Toggle op je telefoon.
  • Alternatief: Installeer de Chrome browser plugin

#3 Track je tijd met één druk op de knop

Track je eerste taak in Toggl. Als voorbeeld kun je "Toggl instellen" invullen en vervolgens op de groene > knop te klikken. Je ziet dat de timer nu gaat lopen.


Je kunt de timer ook op de telefoon starten en stoppen als je dat fijner vindt.

#4 Maak Projecten aan in Toggl, zodat je tijd in categorieën kunt indelen.

Een pro-tip voor Toggl: projecten toevoegen. Je kunt dit ook achteraf doen. Toggl heeft een handige functie op Projecten toe te voegen aan de tijd die je trackt. 

Ik heb categorieën waar ik mijn tijd aan wil besteden. Ik wil bijvoorbeeld 4 uur per week bezig zijn met leren. Als je daar meer wilt weten, lees dan het artikel over time-blocking

 In Toggl heb ik een project ‘Learning’ aangemaakt. Als ik een online cursus volg, dan hou ik dat bij. Ik voeg dan ‘Learning’ toe als project. 

Zo krijg je automatisch een overzicht van het type werk waar je je tijd aan besteedt. Diverse taken eisen verschillende "brainpower". Zoals development van sessie vs. executie of meetings. Dus ik zou hier ook iets meer tips in willen zien.

Analyseer jouw tijd van afgelopen week

Na een week kun je goed zien waar je tijd weglekt. In Toggl heb je een rapport per week, zodat je kunt waar jouw tijd heen gegaan is. Stel je wilt iedere week 4 uur training wilt volgen. Dan kun je na een week zien of je dat gelukt is en bijsturen als dat niet gelukt is. In Toggle kun je dit rapport gebruiken:

Op deze manier hou ik mijn tijd bij en kan ik daar op sturen. Het is een simpele manier om te sturen op belangrijke en niet-belangrijke taken. In dit artikel leg ik je uit hoe ik de analyse doe van Toggle rapport.

De volgende stap is om jouw planning van volgende week aan te passen met deze inzichten. Hoe je dat doet, lees je in het artikel over time-blocking.